Bütün başağrıları şu gruplara ayrılabilir:
Kas kasılması
Migren
Baş, göz, kulak, diş v.b hastalıkları
Kas kasılması başağrısı en sık görülen tiptir. Boyundaki ve kafa tabanındaki kasların kasılması sonucu ağrı ortaya çıkar Ağrı genellikle kas kasılmasının olduğu yerde hissedilmez. Bunun yerine alın, şakak yada göz çukurlarına yansıtılır ve buralarda hissedilir. Bu da ağrının sebebi konusunda hastayı yanıltır, çünkü ağrı başta yada hatta gözlerde lokalize olur. Bununla birlikte olay boyun kaslarından kaynaklanmaktadır. Kas kasılmasına bağlı başağrısı, günlük yaşantı sırasında iş yada evdeki stres sırasında ortaya çıkan geçici tansiyon yükselmesi sonucunda olabilir. Kötü pozisyonda çalışma yada uyuma, çok uzun süre yakın çalışma sonunda da başağrısı olabilir. Bu vakalarda başağrısı genellikle geçicidir ve basit ağrı kesicilerle kaybolur. Göz rahatsızlığına bağlı başağrısı da kas kasılmasına bağlı başağrısına benzer ama belirgin olarak gözlerin fazla kullanılmasıyla her çeşit başağrısı artar ama göze bağlı başağrısı ancak gözler aşırı kullanıldığında ortaya çıkar. Bazı kas kasılmasına bağlı başağrıları uzun süre ve emosyonel depresyonla bağlantılıdır. Öte yandan boyundaki artrit, yüksek tansiyon ya da sıkıntı da (anksiyete ) buna sebep olabilir.
Migren de başağrısının en yaygın sebeplerindendir. Bu tipteki başağrısının sebebi baştaki damar duvarlarının gerilmesidir. Bazı insanlarda buna karşı bir eğilim vardır. Migren genellikle ailevidir ve on kişiden birini etkiler. Küçük çocuklarda bile migren olabilir. Hastaların migreni anlaması zordur çünkü değişik kişilerde değişik belirti verebilir. Bazılarında kısa aralıklarla şiddetli başağrıları olur. Bazılarında ise hareketli kesik çizgiler görüldükten sonra ortaya çıkar. Kimileri başağrısı olmadan bunları görür , bazılarında ise başka belirti olmadan şiddetli başağrısı vardır. Migrenin bazı karakteristik özellikleri vardır. Ağrı genellikle devamlı değildir, sıklıkla başın bir tarafında daha şiddetlidir, genellikle bulantı ve kusmayla birliktedir, ve ciddi bir komplikasyonu yoktur. Migren streste ani artma ya da azalmayla ortaya çıkabilir. Örneğin, saygısız birini misafir eden kişide yada çok fazla çalışırken tatile başlayanlarda ortaya çıkabilir.
Hastalıklar başağrısının en seyrek sebebidir. Göze bağlı başağrıları genellikle gözde ya da hastalığın olduğu tarafta kaşta hissedilir. Bu başağrıları genelikle bulanık görme, ışık etrafında halkalar görme ve ışığa duyarlık gibi diğer semptomlarla birliktedir.
Kulak, diş, çene eklemi ya da fasiyel sinire bağlı başağrıları genellikle olağan başağrılarından farklıdır ve bu fark sebebi bulmaya yardım eder. Başağrısının sebebi yüksek kan basıncı da olabilir. Bu nedenle, uzun süren yada tekraralayan başağrısını değerlendirmede kan basıncı ölçümü yararlı olabilir.
Beyin tümörü yada hastalıklarının sebep olduğu başağrısı seyrek görülür ve ağrının belli bazı özellikleri vardır . Örneğin, çok ani olarak ortaya çıkabildiği gibi birkaç hafta yada ay içinde giderek şiddeti artabilir. Başağrısının şiddeti vücudun pozisyonuna bağlı olarak değişebilir, bazen baş aşağı eğildiği zaman olağanüstü şiddetli hale gelir. Sıklıkla uyuşukluk, baş dönmesi ve halsizlikle birliktedir. Bu tip başağrılarının hemen hemen hepsi zamanla daha kötüleşir.
Başağrısı sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Uzun süreli yada tekrarlayan başağrısında tam bir tıbbi muayene tavsiye edilir. Aile doktoru başağrısının sebebini bulmaya yardımcı olabilir. Başağrısı sıklıkla gözlerde bozukluk olduğunu düşündüren belirtiler verdiği için, birçok kişi gözlerini muayene ettirir. Göz doktorunuz göz yada başka hastalıklarınızı yada başağrısının diğer sebeplerini teşhis edebilir.
Göz doktoru tam bir göz bakımını sağlamak üzere eğitilmiş ve bu konuda uzmanlaşmış bir doktordur. Tam bir göz bakımı , göz muayenesi , gözlük reçetesi yazma , göz bozukluk ve hastalıklarının teşhisi ve bunların uygun tıbbi yada cerrahi yöntemlerle tedavisini içine alır. Sadece göz doktoru tam bir göz bakımı yapabilir. Göz doktorunuz gözünüzü muayene ederken vücudunuzun başka sistemlerindeki hastalıkları da ortaya çıkarabilir.
Gözler genellikle başağrısına sebep olmazlar ve yeni gözlükler genellikle şikayetleri gidermede yararlı değildir. Eğer göz hastalığınız varsa göz doktorunuz bunu teşhis eder ve tedavisini düzenler. Eğer başağrısının başka bir sebebi varsa daha ileri tetkikler yapılmasını ve başka bir uzmana gitmenizi tavsiye eder. Ne olursa olsun başağrısı olan bir hastanın değerlendirilmesinde göz doktoru tarafından yapılacak tam bir göz muayenesinin çok önemi yoktur.