Kadınlarda aşırı tüylenme (hirsutizm); Erkek için çoğunlukla sorun olmayan aşırı tüylenme kadınlarda ciddi bir rahatsızlık sebebidir. Bir kadınının aşırı tüylenmesi güzelliğinin o derece azalması anlamına gelir ki bu durum kadınların uykularını kaçırır ve aynalara düşman eder. Peki kadınlarda aşırı tüylenme neden olur, nasıl geçer;
Kadınlarda aşırı kıllanma ve tüylenme neden olur:
Bu iki şekilde olur;
1- Andorojen hormonuna bağlı olmayan
2- Andorjen hormonuna bağlı olan
Birincisinde yani andorojen hormonuna bağlı olmayan kıllanma sebepleri; kortizonlu ilaç kullanımı, uzun süren açlık hali ve aşırı zayıflamaya bağlı olarak görülür.
İkincisi andorjen hormonuna bağlı tüylenme ise; Yumurtalık hastalıklarına bağlı kıllanmadır. Kadınlarda aşırı tüylemenin sebebi çoğunlukla budur.
Bir diğer sebebi ise, böbrek bezi hastalıklarına bağlı olarak gelişir. Bu durumda yine andorojen hormonu aşırı miktarda salgılanır.
Tüylenme ergenlik dönemlerinde de görülebilmektedir.
Kadınlarda aşırı tüylenme tedavisi
Tedavisi mümkündür. Aşırı kıllanmalarda endokroloji kliniğine müracaat etmek şikayetin sebebinin bilinmesi ve tedaviye geçilmesi açısından faydalı olacaktır.
Aşırı tüylenme nasıl geçer;
Oluşan kıllar ağda, depilatuvar kremler, elektroliz epilasyon ve laser ile alınabilirler. Ancak tüylenme tekrar görülür. Elektroliz Epilasyon diğerlerine göre kalıcıdır. Ancak pahalı bir yöntemdir ve ağrılı olması, enfeksiyon riski taşıması nedeniyle çok tercih edilmemelidir..
Kadınlarda aşırı tüylenmenin ilaçla tedavisi de mümkündür ancak tedavi uzun sürelidir. Etkisi 6 ay gibi uzun bir sürede görülür. 2 yıl kadar ilaç kullanılması gerekebilir. İlaç tedavisinde çoğunlukla doğum kontrol hapları kullanılır. Yan etkilerinin fazla olması nedeniyle fazla önerilmez.
Aşırı tüylenme bitkisel tedavisi;
Nane kürü; taze nane ince ince doğranır ve ağızda bir süre çiğnenir. Sonra üzerine su içilerek yutulur. Tedavi 15 gün arayla uygulanır.
Aslanpençesi kürü; 1 tatlı kaşığı aslanpençesi 1 bardak sıuda 5 dakika kaynatılır ve sabah akşam içilir. Kahvaltıdan sonra yemekten önce içilmesi uygundur.
Siyah merhem, soğan ve sarmısaktan oluşan tüy dökücü karışım da uygulanan yöntemlerdendir.