Biz sizi arayalım

Varis Bitkisel Tedavisi

 

Varis Bitkisel Tedavisi

Varis Bitkisel Tedavisi



Varis Bitkisel Tedavisi

 

 
 
 
Varis Bitkisel Tedavisi
 
Bacak varisleri, birincil ve ikincil olarak ikiye ayrılır. Birincil varisler yüzeysel toplardamarlarda ortaya çıkar, ikincil varisler Öncelikle derin toplardamarda görülür; burada kapakçıkların kapanmasına ya da yetersizliğine yol açar.
Böylece kan, izlemesi gereken yoldan saparak yüzeysel damarlara geçer ve yüzeysel toplardamarın duvarlarında zayıflamaya yol açarlar.

BİRİNCİL VARİSLER
 
Toplardamarlar uzamış, genişlemiş ve büklümlü bir görünüm almıştır. Bu damarların duvarları incelendiğinde önemli yapısal bozukluklar görülür. Duvarın bazı bölümlerinde kalınlaşmalar, ba?ı bölümlerinde ise incelmeler görülür. Burada kas ve esnek liflerin yerini lifsi bağdoku almıştır. Bu doku, kanın burada birikmesine bağlı olarak, basınç altında zayıflar ve toplardamarların duvarlarında çok belirgin genişlemeler görülür. Önceleri bu durumun damar duvarlarının doğuştan gelen bir zayıflığına bağlı olarak gelişebileceği düşünülmüştür.
 
İKİNCİL VARİSLER
 
Derin toplardamarlar iltihap nedeniyle tıkandığında, kanın kalbe geri dönüşü önemli oranda engellenir. İltihaba bağlı olarak genel durum bozukluğu, ateş, ağrı, bacakta şişme gibi belirtiler de görülebilir. Bu durumda yüzeysel toplardamarlar daha fazla miktarda kanı içine alarak kalbe itmeye çalışır. Daha önce de belirtildiği gibi, toplardamarlarda kanın hareketini sağlayan mekanizmalar yetersiz kaldığından yüzeysel toplardamarlar fazla miktardaki kanı pompalayamaz ve genişler. Bu damarlardaki kapakçıklar yeterince kapanamaz, zayıflar, yetersiz kalarak kanın kalbe geri dönüşünü zorlaştırır. Bu durumlarda varis tedavisinden önce derin toplardamardaki iltihabın giderilmesi gerekir. İltihap sıklıkla akciğerde emboliye neden olduğundan hemen tedavi edilmelidir.
 
YAKINMALAR
 
Varisler başlangıçta yalnızca görüntüyü bozar. Bu aşamada bile bacaklarda ağırlık duygusu ve karıncalanmayla birlikte yorgunluk olabilir. Bu yakınmalar, özellikle bacakları yukarı kaldırarak dinlenmeyle geçer. Bu aşamada toplardamar dolaşımı henüz kesintiye uğramamıştır. Bacağın şişmesi de vansin belirgin bulgulanandandır; kanın dolaşıma yeterince katılamayıp, damar yatağında hareketsiz kaldığını gösterir. Bu durum daha ağır komplikasyonlara yol açabilir. Deri Üzerinde renk değişiklikleri ve bozukluklar olabilir. Hastalığın bu döneminde egzama, varis ülserleri, damarın çatlamasına bağlı kanama, bazen derin damarların tıkanmasıyla ortaya çıkan iltihap görülür. Hastalığın erken döneminde doğru tanı konması ve tedavi uygulanması, hastalığın gidişi ve doğabilecek komplikasyonları önlenmesi açısından çok yararlıdır.
 
KOMPLİKASYONLAR
 
Bacak varislerinde başlıca üç komplikasyon vardır: Tromboflebit; varis kanaması; varis ülserleri.
Bu komplikasyonlar hastanın yaşamını tehdit etmezse de, istirahatı zorunlu kılabilir.
Varis tromboflebiti: Varisli toplardamarın duvarında iltihap vardır; bu durum damarın çevresindeki dokuları da ilgilendirir.
Ayrıca toplardamarın varis olan bölümünde pıhtı oluşumu (tromboz) görülür. Deri varisli damar boyunca sıcak ve kırmızıdır. Toplardamar gergin ve sert bir sicim gibidir. Elle yapılan muayenede varisli toplardamarlar boyunca yaygın ve ağrılı bir şişlik saptanır. Hastanın varisli bölgede ağrısı vardır; gerginlik duyulur. Bazı durumlarda ateş ve genel durum bozukluğu da görülebilir.
Varisin çatlamasına bağlı kanama: Sıklıkla travma nedeniyle ortaya çıkar. Travma hafif bile olsa, varisli damarın çatlaması için yeterlidir. Derinin bütünlüğü de bozulursa dışarı doğru önemli boyutlarda kanama olabilir. Böyle durumlarda kanamanın acil olarak durdurulması gerekir. Kanama bölgesine bir baskı uygulanması ve bunun ardından sıkı bir bandajla sarılması uygundur. Varis çatlamasında ciltte yara bulunmayabilir. Böyle durumlarda deri altına kanama olur, hematom (kan oturması) gelişir. Hematomun kendisi bir baskı oluşturduğundan kanama kendi başına da durabilir.
 
çok ağrılı bir durumdur, dokuların ezilmesine ve bacağın güçsüz kalmasına yol açar. Hematomun çok yaygın olmadığı durumlarda alkolle pansumanı yapmak yeterli olur; böylece hematom geri emilir. Hematomun yaygın olduğu durumlarda buraya sokulan bir iğne ile biriken kan boşaltılır.
 
Varis ülserleri: Derinin beslenme bozukluklarına bağlı olarak görülür. Toplardamar ülserlerinin en sık görüldüğü yer baldırın üçte bir alt iç yanıdır. Derinin özellikle ince, parlak ve kuru olduğu bu bölgede belki de sinirsel lezyonlara bağlı olarak sıklıkla kaşıntı görülür. Günlük yaşamda olabilecek küçük bir kaza bile, varisli bacakta iyileşmeyen yaralara yol açar. Ülser farklı boyutlarda olabilir. Etrafındaki deri morumsudur. Sınırlan bazen düzenli, bazen düzensizdir. Kızılımsı renklidir. Sürekli olarak renksiz ve serum içeren bir sıvı salgılar. Tümüyle ağrısız ya da az ağrılıdır. Tedavide kesin yatak istirahatı ve enfeksiyonları önleme açısından nedbeleşmeyi hızlandıran ilaçlarla antibiyotikti pomatlar kullanılır. Bu tedavi başarılı olamazsa, tam olarak iyileşme garanti edilemese bile, deri naklinden başka çare yoktur.
 
TEDAVİ
 
Varis tedavisinde varisi önlemek için alınması gereken önlemlerin önemi büyüktür. Bunlardan bazıları uzun süre ayakta kalmamak, fazla kiloları vermektir. Bacaklar yorulduğunda ve sınırlı bir bölgede varis türü genişleme saptandığında esnek varis çorabı kullanılarak önlem alınabilir. Varis çorapları özellikle bacağın alt bölümlerini sıkışır; kalçalara çıkıldıkça bu baskı Böylece, toplardamarlara masaj uygulanarak, kanın kalbe geri dönüşü kolaylaştırılır. 
 
Sertleştirici tedavi
– Yaygın varisiler küçük boyutlardaysa ve kapakçıklar işlevlerini görüyor durumdaysa sertleştirici tedavi uygulanabilir.  Sertleştiğinde tedavi varisin içine tahriş edici bir madde şırınga edilerek yapılır. Böylece damar içinde kimyasal bir iltihap oluşturularak, bunların kapanması sağlanır. Tedaviyi izleyen dönemde esnek varis çorabı kullanılması, tedavinin daha iyi sonuç vermesini sağlar. Yüzeysel toplardamar sisteminde yapısal bir bozukluk varsa ve kapakçıklar yetersiz kalıyorsa, tek tedavi yöntemi cerrahi girişimdir. 
 
Cerrahî girişim
– Cerrahi girişim bacak toplardamarının çekilerek çıkartılmasını kapsar. Toplardamarın alt ve üst uçları kesilip çevre dokulardan arıtıldıktan sonra, damarın içine özel bir başlığı olan bir sonda sokulur. Bu sonda alt uca kadar sokulup geri çekildiğinde bacak toplardamarı sondanın başlığına bir eldiven parmağı gibi sarılarak ciltte açılan keşi yerinden dışarı çıkartılır.
 
Varislerin değerlendirilmesi ve en uygun tedavinin belirlenmesi bir uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Böylece yüzeysel ve derin toplardamarlarla ilgili daha kesin bilgiler elde edilerek, tedavi konusunda daha sağlıklı bir karar verilebilir.
Varisli toplardamarlar kaslarda kramplara yol açar mı?
 
Varisleri olan kişilerde sıklıkla dokulardaki şişmeye bağlı olarak kaslarda kramplar görülebilir; bunlar özellikle toplardamar yetersizliğinin de olduğu durumlarda gözlenir. Bu kramplar esnek bandaj uygulayarak ya da her fırsatta bacakları yükseğe kaldırıp, dinlendirerek hafifletilebilir. Sıklıkla kişinin bacaklarında bir yorgunluk vardır; kişi bacaklarının konumunu sürekli değiştirmek ister.
Varisin bitkilerle tedavisi konusunda çok sayıda herbalex’ in değişik formülleri ve kişisel tecrübeler vardır. Burada tarif edilen bitkisel tedavi seçenekleri varisleri tedavi edici özelliğe sahip değildir ama bilimsel tedavi yaptırıncaya kadar var olan sızlama, ağrı, yanma, uyuşma, şişlik ve kramp girmesi gibi şikayetleri azaltmaya yöneliktir.
 
* 4 adet kafurunu 1 litre beyaz ispirtonun içine karıştırın elde edilen karışımı varisli bölgelerinize sürdükten sonra streç filmle sararak yatın. Ertesi sabah tekrar aynı uygulamayı tekrarlayın.
 
* Bir bardak suya bacakları saracak sayıda lahana yaprağı koyun kaynatıldıktan sonra süzün. Yaprakları canınızı yakmayacak sıcaklıkta varislerin üzerine sarın, soğuyuncaya kadar sırtüstü yatın.
 
* çoban çantası otu, kekik, at kuyruğu otu ve at kestanesinin kabuğu ayrı ayrı ya da hepsini beraber çay gibi demleyerek günde 3-4 su bardağı içilir.
 
* Koyun otu merhemi varislerin üstüne her gün merhem sürülür. Friksiyon yapılır.
 
* Bir avuç turunç kabuğu yakılıp, ufalanır. Külüne birkaç damla limon suyu dökülüp merhem yapılır ve sürülür. Bu, her gün tekrar eder.
 
* Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç asma yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç Öğün yarımşar çay bardağı içilir.
 
* Fındık yaprağı ve asma yaprağı çayları varise çok iyi gelir.
 
*Düzenli bir biçimde olmak şartıyla her gün 3 tane kivi yenmesinin yararlı olacaktır.
 
* Bir su bardağı ılık suya 1 çorba kaşığı bal konur, eritildikten sonra bu suyla bir tatlı kaşığı dövülmüş üzerlik tohumu karıştırılarak içilir. Aynı işleme, günde bir kere olmak üzere 15 gün devam edilirse şikâyetler azalır.
 
* Dört bardak kaynar suya 1 tutam (20 gr) asma yaprağı konur. Yarım saat bekletildikten sonra süzülür, günde 3 kere 1 kahve fincanı içilir.
 
*1-2 tatlı kaşığı dolusu çiçek, yarım litre suda kısaca kaynatıldıktan sonra yarım dakika demlendirilir ve süzülür. Kaynama suyunda ıslatılan sargı bezleri baldırlara sarılır ve rahatlayıncaya kadar beklenir.
 
* Aynı safa merhemi keten bezlerinin üstüne bıçak sırtı kalınlığında sürülerek varislerin üstüne uygulanır ve sargı beziyle tespit edilir. Bu kompresler her gün tazelenir. Kompres süresi 2-5 saat olabilir.
 
* Yarım litre suyun içine bir avuç toz haline getirilmiş havuç tohumu katılıp su buharlaşana ve içindeki malzeme lapamsı bir hal alana kadar kaynatılıp söz konusu varisli bölgenin üzerine sürülüp temiz bir bezle bağlanır. Bu işlem günde iki kez, sabah ve akşam tekrarlanır.
 
* Karakafes otu oturma banyosu: 200g taze veya kurutulmuş ve ince kıyılmış bitki yaprağı, 5 litre soğuk suda 12 saat demlendirildikten sonra ısıtılır, süzülür ve sıcak banyo suyuna eklenir. Küvetin içindeki banyo suyu böbrek bölgesini örtmelidir. Banyo süresi 20 dakikadır. Süre sonunda kurulanılmadan bir bornoz giyilir ve sıcak yatakta bir saat süreyle ter atılarak dinlenilir.
 
* 1 bardak kaynar suyun içine, 4 gram rezene konularak 10 dakika bekletilerek günde 2-3 bardak içilir.
 
* Küçük bir parça kuyruk yağı eritilir. Ilıdıktan sonra 1 çorba kaşığı kuyruk yağı ile 1 su bardağı erik hoşafı içilir.
 
* Varisli yerlere hortumla, 5 dakika soğuk su sıkılır. Sonra iyice kurulanır ve papatya yağı ile aşağıdan yukarı doğru ovulup, bir sargı bezi ile sıkmadan sarılır.
 
* çobançantası taze bitkisi doğranarak bir kaba konularak üzerine keskin sirke ilave edilerek 10 gün güneşte bekletilir. Elde edilen karışım ile varisli bölgeler her gün aşağıdan yukarıya doğru ovulur.
 
* Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç dolusu sarı ballıbaba katılıp su buharlaşıp yarıya inene kadar kaynatıldıktan sonra, bu suyun içine batırılacak olan bir tülbendin arasına da, kalan posa yerleştirilip söz konusu varisli bölgeye bağlanır. Bu işlem sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez tekrar edilir. Gerektiğinde kalan bitki posası aynı işlemden geçirilerek bir kez daha kullanılabilir.
 
* 40 derece ısıtılmış 1 kova sıcak suyun içine yarım fincan ezilmiş şap ve 1 fincan karbonat konularak eritilir. Haftada 3 gün 15 dakika süre ile bacaklar dize kadar bu suya konur. Varisler daha yukarı çıkmış ise aynı işlem küvette tekrarlanır.
 
* İçinde su kaynatılan büyükçe bir tencerenin üzerine içi lahana yaprağı bir kevgir konup yaprakların buharda yumuşaması beklenir ve yumuşayan yapraklar söz konusu varisli bölgenin üzerine sarılır. Yapraklar soğudukça yenisiyle değiştirilir. Günde iki kez, sabah ve akşam bu işleme devam edilir.
 
* Sığırdili yaprakları kurutulur, dövülüp sarılır.
 
* Bir miktar papatya bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf zeytinyağı eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir. Günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere söz konusu varisli bölgeye masaj yapılarak yedirilir.
 
* Eşit miktarda yerde sürünen beşparmak otu, oğul otu, civanperçemi, kuzu kulağı 1 su bardağında 20 dakika kaynatılır. Hafifçe nöbet şekeri ile tatlandırılır ve yudum yudum içilir.
 
* Fındık ağacı kabuğu, ceviz ağacı kabuğu ile kaynatılır. Suyu ile varislerin üstüne pansuman yapılır.
 
Varisten kaynaklanan bacak şişlerini azaltmak için tedavi önerileri
Paprika (acı biber),civanperçemi, zencefil, atkestanesi, alıç yaklaşış eşit miktarda karıştırılır bir bardak suya bir çay kaşığı eklenip 10 dakika kaynatılır bu karışımdan günde 2 fincan içilir.
 
 
ETİKET: varis bitkisel tedavisi, varis, varise, varisi, varisler, varisin, varisleri, variste, varisten, varis tedavisi, varis krem, varis kremleri, varis çorap, salvosano varis, salvosano varis kremi, varis ameliyatı, varis bitkisel, varis için, varis çözümü, lazerle varis, varis damar, varis kremi, lazerle varis tedavisi

İLGİLİ ÜRÜNLER

zzBalen Sarı Kantaron Yağı 250 ML

45.00 TL

zzBalen Sarı Kantaron Yağı 250 ML

zzHerbalGold Gotu Kola Ekstrakt 60 Kapsül

175.00 TL

zzHerbalGold Gotu Kola Ekstrakt 60 Kapsül